75 vrijheid in de voormalige gemeente Borculo

De Oranjeverenigingen van de kernen uit de voormalige gemeente Borculo hebben de handen ineen geslagen voor de viering van 75 jaar vrijheid.

Voor deze speciale gelegenheid is het verzetsmuseum junior op wielen naar Borculo gehaald. De vier waargebeurde verhalen uit de oorlog werden interactief gedeeld met de leerlingen van groep 8 van de basisscholen uit Haarlo, Geesteren, Gelselaar en Borculo. Ook de groep 2 leerlingen van het Staring College en Zone College kregen de kans om inspiratie op te doen voor de jaarlijkse gedichtenwedstrijd bij de nationale herdenking. De kinderen en ook de oudere bezoekers tijdens de avondopenstelling waren erg onder de indruk van de verhalen en de authentieke inrichting.

verzetsmuseum junior small

Bij de nationale herdenking zullen langs de route van de stille tocht de prijswinnende gedichten, van de jaarlijkse gedichtenwedstrijd, groot worden afgebeeld op schildersezels. De stille tocht start om 19.10 uur vanaf de RK Kerk. Aansluitend aan de stille tocht is er om 20.15 uur een herdenkingsdienst in de Joriskerk.

Om 21.30 uur start een nachtelijke fietstocht die voert langs alle kernen van de voormalige gemeente Borculo. In elke kern kan gestart worden en iedere Oranjevereniging zal onderweg een stempelpost verzorgen en een versnapering aanbieden.

Ondertussen vertrekken 24 lopers met begeleiding richting Wageningen om het vrijheidsvuur op te halen. Om 24.00 uur wordt hier het vrijheidsvuur ontstoken en gaan de lopers met het vrijheidsvuur weer huiswaarts. Bij thuiskomst zal een plaatselijke ronde worden gelopen waarbij alle kernen worden aangedaan.

Vanaf 13.00 uur kunnen alle kinderen uit de kernen zich verzamelen bij de parkeerplaats aan de Lichtenhorst te Borculo. De kinderen begeleiden de lopers met het vrijheidsvuur in een vlaggetjesoptocht naar de feesttent aan Kerkstraat. Bij de feesttent zal het plaatselijke vrijheidsvuur worden ontstoken door burgemeester J. van Oostrum. Nadat het vuur is ontstoken kunnen alle kinderen een herinneringsgadget ophalen bij de feesttent.

Aansluitend is er een gezellige feestmiddag in de feesttent aan de Kerkstraat met de showband Kaliber. Deze middag is voor iedereen gratis toegankelijk.

Rondom de viering van 75 jaar vrijheid is de facebook pagina “75-jaar-vrijheid” aangemaakt. Hier is het programma te vinden en zijn de activiteiten verder beschreven. Ook kunnen de deelnemers aan de activiteiten reacties plaatsen en ervaringen delen. Als alles mee zit wordt op deze pagina ook een livestream getoond van de vrijheidsvuurlopers tijdens hun tocht.

75Jaar Vrijheid 2 1000 04 

Volg ons.